Een RC nitro motor starten: Zo doe je dat

In handleidingen van nitro RC auto's wordt er onterecht vaak vanuit gegaan dat je wel weet hoe een RC nitro motor starten in zijn werk gaat.

Onterecht, omdat slechts zo ongeveer weten hoe je een nitro motor moet starten, er nou juist vaak de oorzaak van is dat je een nitro motor niet gestart krijgt.

Waarom weten wat je aan het doen bent belangrijk is

Dit komt bijvoorbeeld alleen al omdat de afstelling van de hoofdsproeier op de carburateur bij een koude motor net iets anders moet zijn dan de afstelling ervan bij warme motor.

Daarmee verschilt de nitro motor echt niet van iedere andere willekeurige automotor. Het verschil is alleen dat in je auto, het motormanagement van de auto dit voor je regelt.

Bij de nitro motor van je RC auto moet je het zelf doen. Dus moet je precies weten wat je wanneer moet doen. En wanneer je dat vervolgens altijd op dezelfde manier doet, dan moet een nitro motor starten altijd goed te doen zijn.

Hoe je een nitro motor zonder problemen start

Om de motor van je RC nitro auto te starten, heb je in ieder geval altijd de volgende spullen nodig. Dit zijn:

 1. Een gloeiplug starter.
 2. Een tankje verse brandstof speciaal voor nitro RC auto's.
 3. Een werkende zender.

Vervolgens gebruik je de volgende procedure voor het probleemloos starten van je nitro RC auto.

Waarbij we ervan uitgaan dat je nitro motor juist staat afgesteld.

 1. Vul de brandstoftank met brandstof.
 2. Zet eerst de zender aan en vervolgens de auto.
 3. Controleer de werking van gas geven en sturen.
 4. Houd de uitlaat dicht en geeft volgas op de zender, terwijl je aan het startkoord van de motor trekt totdat de brandstof de carburateur bereikt.
 5. Trek vervolgens nog 2 maal aan het startkoord, voordat je de gloeiplug starter op de gloeiplug plaatst.
 6. Nu zal het tot 12 korte, krachtige halen aan het startkoord mogen duren, voordat de motor aanslaat.
 7. Houd de gloeiplug starter nog even op de gloeiplug zodra de motor aanslaat en geef voorzichtig wat gas bij.
 8. Verwijder de gloeiplug starter na enkele malen een beetje gas geven en de motor al iets warm begint te worden.
 9. Geef een paar keer kort meer gas, voordat je de auto neerzet en de eerste rondjes gaat rijden.

Wil je nitro auto niet starten, draai dan de hoofdsproeier (high speed needle) een kwartslag verder open. (draaien tegen de klok in) Zodat de motor iets meer brandstof krijgt. Probeer vervolgens het starten opnieuw.

Wil het starten dan nog niet lukken, draai dan vervolgens eerst de gloeiplug uit de motor om te kijken of deze nat is of droog. Is de gloeiplug erg nat, dan krijgt de motor veel te veel brandstof. Is de gloeiplug droog, dan krijgt de motor te weinig brandstof.

Op deze manier kom je er tenminste achter, of de motor meer of minder brandstof nodig heeft om te starten.

Wanneer de auto en de motor in goede staat van onderhoud verkeren, dan zit je doorgaans niet ver van de juiste afstelling voor het starten af. En zal een RC nitro motor starten na enkele pogingen zonder meer moeten lukken.

Zo niet, ontdek dan hier waarom een nitro motor niet wil starten. Iets wat vooral van pas kan komen wanneer je een nitro motor na lange tijd stil staan weer aan de praat wilt krijgen.

Een nitro motor uitzetten

Als je stopt met rijden, dan wil je uiteraard graag je nitro auto zo snel mogelijk uitzetten. Een nitro auto beschikt alleen niet over een ontsteking die je uit kunt schakelen. Of over een contactsleutel die je om kunt draaien.

En tevens stopt ook de gloeiplug van de nitro motor niet automatisch met gloeien zodra je de auto stilzet.

Het uitzetten van een nitro auto gaat dan eigenlijk ook best wel op een primitieve manier. Waarbij je de keuze hebt uit 3 mogelijkheden:

 1. De zool van je schoen of een doek de tegen het uitlaatpijpje van je uitlaat aangedrukt houden totdat de motor afslaat. Probeer dit nooit met de hand te doen, want de uitlaat is serieus heet na het rijden.
 2. De brandstofleiding die loopt van brandstoftank naar carburateur dichtknijpen. En dichtgeknepen houden totdat de motor afslaat.
 3. Een houten blokje of de achterkant van een schroevendraaier ineens tegen het vliegwiel aandrukken, zodra de motor stationair loopt. Probeer ook dit niet met je vingers te doen.

Van deze 3 mogelijkheden verdient de derde mogelijkheid de voorkeur. Met de andere twee verstoor je namelijk de brandstofstroom door de motor. Waardoor de motor de volgende keer wel eens lastiger te starten zou kunnen zijn.

Wanneer je via de onderkant van de auto bij het vliegwiel kan met iets, gebruik bij voorkeur dan altijd deze methode om je nitro motor uit te zetten.