Uitleg over het gebruik van Li-Po accu en alles wat er mee te maken heeft - www.twr-trading.nl 

Informatie en aandachtspunten LiPo cellen.

Lithium Polymeer (LiPo) cellen kunnen bij onjuist gebruik zeer gevaarlijk zijn. Het wordt aangeraden, alvorens van deze cellen gebruik te maken, je te verdiepen in de voorschriften voor het gebruik en het laden en ontladen van deze cellen. Gebeurt dit niet dan is de kans groot dat de cellen blijvend beschadigd raken of zelfs vlam vatten. 

Deze FAQ bevat informatie om mensen die nieuw zijn met Lithium Polymeer cellen (Li-Po’s) bekend te maken met het gebruik van deze uitermate interessante nieuwe cellen. De tips en trucs zijn allerminst volledig, en geven simpelweg enkele aandachtspunten weer in het gebruik van deze cellen.
Eventuele aanvullingen en/of verbeteringen worden uiteraard op prijs gesteld.
Mail hiervoor naar info@twr-trading.nl
Lithium Polymeer accu's:
Li-Po staat voor Lithium Polymeer en het grote voordeel t.o.v. Ni-Cd en Ni-MH is het lagere gewicht en de grotere capaciteit van de cellen. Doormiddel van het serieel en/of parallel schakelen is het mogelijk een accupack te maken welke geschikt zijn voor diverse toepassingen in de modelbouw.
Als u een hoger voltage wilt bereiken voor uw toepassing dan kunt u gelijke accu's in serie schakelen. Hiermee blijft de capaciteit gelijk, maar neemt het voltage toe.

Accu’s parallel schakelen - Accu’s parallel schakelen doet u door de pluspolen met elkaar te verbinden en de minpolen met elkaar te verbinden. Bij een samenstel van parallel geschakelde accu’s telt u de capaciteit op van de accu op.

Een enkele Li-Po cel heeft een nominale spanning van 3.7 V. De capaciteit van de cel is afhankelijk van welk type en merk Li-Po het betreft, maar dit varieert grofweg tussen de 300 mAh en 8000 (!) mAh.

Een Li-Po pack wordt aangeduid door het aantal serieel en/of parallel geschakelde cellen te vermelden. Zo is de benaming voor een pack wat bestaat uit 3 serieel geschakelde, en 2 parallel geschakelde cellen een 3s2p-pack. Er van uitgaande dat dit cellen betreft met een capaciteit van 2200mAh betekent het dat we hier een pack van 11.1V (3 x 3.7) hebben, met een capaciteit van 4400mAh (2 x 2200mAh).
(Let op dat het aantal cellen dat nodig is om een 3s2p accu te maken (3x2)= 6 is!).
Laden en ontladen van Li-Po cellen:
Lipo-cellen zijn vergeleken met Ni-Cd en Ni-MH cellen veel kritischer bij het laden en ontladen.
Er zijn twee dingen waar je absoluut rekening mee moet houden bij het laden en ontladen en dat is de maximale ontlaadspanning en maximale laadspanning.
Een lipo-cel heeft, wanneer deze helemaal vol is, een spanning van 4.2 Volt en het is belangrijk ervoor te zorgen dat de spanning nooit hoger wordt dan deze 4.2 V.
Aan de andere kant is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat de spanning van een cel onbelast nooit lager wordt dan 3.0V. Belast moet je ervoor zorgen dat de spanning van een enkele cel nooit onder de 2.5V komt.
Gebeurt dit wel dan is de kans groot dat de cellen beschadigd raken, of zelfs spontaan in brand vliegen.

Qua apparatuur moeten Lipo-cellen ook met speciale laders worden geladen, en het is dus niet mogelijk dit met een reguliere Ni-Cd / Ni-MH lader te doen.
Qua maximale laad- en ontlaadstroom is het van belang de voorschriften van de fabrikant aan te houden. Dit wordt aangeduid met de eenheid C, waarmee wordt bedoelt de stroom die een volledig geladen cel in één uur ontlaad, oftewel de capaciteit van de cel, maar dan uitgedrukt in mA.
Als je een lipo-cel parallel met een andere gelijke cel schakelt, betekent dat je de ontlaadstroom bij elkaar mag optellen. Een 2s2p pack, waarvan een afzonderlijke cel een maximale ontlaadstroom van bijv. 8C heeft, mag dus met maximaal 16C worden belast.

Tot slot is het belangrijk nooit je Li-Po accu's onbeheerd te laden, aangezien er altijd (ongeacht het altijd opvolgen van de voorschriften) de kans bestaat dat er met het laden iets fout gaat, en je pack vlam vat. Het zou jammer zijn als hierdoor je huis afbrand, of erger er slachtoffers vallen!
Eerste keer laden van nieuwe cellen
Indien je van plan bent van afzonderlijke Lipo-cellen één pack te maken, is het belangrijk dat je alvorens de cellen te solderen ze eerst 'op elkaar afstemt' door ze afzonderlijk te laden en pas dan samen te voegen tot één pack.
Dit hoef je vervolgens niet altijd te doen, maar het is wel raadzaam geregeld te controleren of alles nog op elkaar is afgestemd. Qua laadstroom kan je gewoon de voorschriften van de fabrikant aanhouden (vaak 1C).