Basis kennis: Elektrisch aangedreven model auto's, semi / professionele modellen.

Van alle afstand bestuurbare modellen, zijn elektrisch aangedreven model auto's veruit het populairst. Beginnersets zijn eenvoudig te bouwen en eenvoudig van opzet, en deze zijn dus ideaal voor een instap in de hobby, terwijl 'high performance' elektrisch aangedreven race model auto's zelfs de meest veel eisende coureur aan zijn trekken doet komen.

Verschillende types model auto's

Elektrisch aangedreven modelauto's ('RC Cars') worden per schaalklasse ingedeeld zoals 1:10, 1:12 of 1:24 etc. dit geeft hun grote aan in verhouding met het “origineel”.
 
De schaal 1:10 is op dit moment wereldwijd veruit de meest populaire klasse. Een verdere indeling kan gemaakt worden naar de ondergrond waarvoor de model auto bedoeld is, deze kunnen we in drie soorten onderscheiden:
  • Onroad; zoals formule auto's en touringcars,
  • Dual-purpose'; zoals rally auto's en recreatieve auto's die geschikt zijn voor alle terreinen.
  • Offroad; voor het echte crosswerk

De radiografische besturing

Een standaard elektrische model race auto wordt bestuurd door middel van twee kanalen, en de benodigde elektronica bestaat uit een twee kanaals zender en een eveneens tweekanaals ontvanger welke twee servo's aanstuurt. Eén servo dient voor de besturing van het voertuig, terwijl de andere servo een mechanische snelheidsregelaar aanstuurt.
 
Deze mechanische regelaar en bijbehorende servo worden tegenwoordig nog maar zelden gemonteerd, en is vervangen door een elektronische snelheidsregelaar, welke dus in plaats van de servo wordt aangesloten op de ontvanger. Een elektronische snelheidsregelaar reguleert en controleert het vermogen wat van de accu naar de motor 'stroomt' en regelt daarmee het toerental -en daarmee ook de snelheid- van de aangesloten elektromotor.

De elektromotor

Elektromotoren voor model auto's zijn standaard uitgerust met storingsonderdrukkende condensatoren om storing op de zend apparatuur en ontvanger te voorkomen. Het meest gebruikte motor type in schaal 1:10 elektrische model auto's is een '540-size' motor. Andere maten zijn ook verkrijgbaar, en deze worden meestal in andere schaalklassen gebruikt. Er zijn speciale motoren leverbaar welke een zeer hoog prestatie niveau hebben . Deze motoren zijn helemaal instelbaar en aanpasbaar, kunnen geheel gedemonteerd worden en getuned. De onderdelen van zulke 'high performance' motoren (zoals de rotor, de behuizing, koolborstels etc..) kunnen worden aangepast, veranderd en vervangen.

Stroom voorziening

De meest gebruikte stroombron voor 1:10 elektrisch aangedreven model auto's zijn zesdelige Ni-CD en Ni-MH accupacks. Ni-CD staat voor Nikkel-Cadnium en Ni-MH betekent Nikkel Metaal Hybride. Deze accupacks bestaan uit zes accucellen van 1,2Volt, die gezamenlijk in het pack 7,2Volt leveren.
 
Deze packs hebben vaak een aanduiding als 7,2V- 1.700mAh of 7,2V - 2.400mAh. De '7,2V' in deze aanduiding betekent dat het accupack 7,2Volt aan spanning levert en de '1.700' refereert aan het vermogen in (milli-)Ampères (dus de capaciteit) van de accu. Een hogere capaciteit betekent een langere rijtijd. De nieuwste generatie Ni-MH accucellen bereiken een capaciteit van meer dan 4.000mAh.

Het laden van de accupacks

Er zijn twee soorten acculaders verkrijgbaar voor de accupacks van model auto's: een AC lader en een DC lader. De eerste soort laders, de AC laders, worden gevoed vanuit het stopcontact, oftewel met 230Volt. Het andere type, de DC laders, worden gevoed met gelijkstroom, zoals een autoaccu van 12Volt. Een standaard acculader voor accupacks van model auto's doet er ongeveer 4 tot 8 uur over om een accupack op te laden, afhankelijk van de capaciteit van het accupack.
 
De laadtijd is afhankelijk van de maximale laadstroom van de lader. De formule voor het berekenen van de oplaadtijd van een accu is als volgt:
Capaciteit van de accu in mAh / (gedeeld door) Maximale laadstroom in mAh= laadtijd.

Rekenvoorbeeld:

Accupack capaciteit = 3.000 mAh

Maximale laadstroom van de lader = 0,5Ampére (= 500mAh)

3.000/500 = 6

Laadtijd voor de accu zal dus 6 uur zijn!

Er zijn ook zogenaamde 'snelladers' verkrijgbaar voor accupacks. Deze snelladers leveren grote laadstromen van enkele ampères een daarmee wordt de oplaadtijd van accupacks flink verkort. Lees voor het snelladen van accupacks altijd eerst goed de aanwijzingen van de fabrikant, en zorg dat je nooit met té hoge vermogens accupacks oplaad; dit zal de levensduur van de accupacks aanzienlijk verkorten.
 

  bekijk alle mooie radiografische auto's!