Pakketbezorger DHL start een test met het bezorgen van pakketten via een autonome drone op het Duitse waddeneiland Juist, ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Groningen.

Het kleine helikoptertje vervoert onder meer medicijnen en andere "urgent benodigde goederen", stelt het bedrijf woensdag.

Eerder kondigde de Amerikaanse webwinkel Amazon al aan onderzoek te doen naar bezorging per drone, maar dat gebeurt in de praktijk nog niet.

Het is volgens DHL bovendien voor het eerst dat een onbemand vliegtuig in Europa buiten het zichtveld van een piloot mag vliegen. Daarvoor is een speciaal stuk luchtruim ingericht.

Tijdens de vlucht van 12 kilometer komt er helemaal geen bestuurder aan te pas, al wordt de quadcopter wel constant in de gaten gehouden om eventueel handmatig in te grijpen.

Paketkopter

De 'Paketkopter', die werd ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Aken en het Duitse bedrijf Microdrones, moet onder meer om kunnen gaan met de weersomstandigheden boven de Noordzee.

Het helikoptertje stijgt op uit de haven in Norddeich en landt op een specifieke plek op Juist. Daarvandaan moet een bezorger van DHL het pakket nog naar de juiste plek op het eiland brengen.

Er zijn nog geen plannen om de Paketkopter voor normale postbezorging in te zetten, al noemt DHL het bedienen van afgelegen gebieden met een drone een "interessante optie voor de toekomst".